Šokolaadi-espressokook

Selle suussulava hõrgutise jaoks pole ahju vaja. Piisab, kui kook on vähemalt kolm tundi külmkapis seisnud ja juba saabki hakata maiustama. Eriliselt meeldib mulle selle koogi põhi, sest ploom annab huvitavat maitset šokolaadile juurde. Täidisest kumab läbi kohvi maitse, mida omakorda mahendab toorjuustu kreemjas tekstuur. Kook ise on üpriski tummine ja rammus, üks väike tükike on täiesti piisav.
Põhi:
150 g kuivatatud musti ploome
120 g mandlijahu
25 g kookoshelbeid

Kate:
300 g tumedat šokolaadi (70%-lise kakaosisaldusega)
200 g maitsestamata toorjuustu (nt Philadelphia oma)
100 ml vahukoort
2 spl rafineerimata roosuhkrut
1 tl vanillisuhkrut
35 ml espressot või kanget kohvi

Serveerimiseks kasuta nt kakaod, marju või kohviube.


Põhja valmistamine:
Leota ploome 15 minutit vees, et need pehmeneksid. Vala vesi ära ning purusta need blenderis või saumiksris ühtlaseks massiks. Sega hulka mandlijahu ja kookoshelbed. Suru saadud segu küpsetuspaberiga kaetud koogivormi ja aseta vorm külmkappi.

Katte valmistamine:
Sulata šokolaad vesivannil ning jäta siis jahtuma. Vahusta omavahel toorjuust, vahukoor, suhkur ja vanillisuhkur. Lisa espresso ja sulatatud šokolaad. Sega kõik ühtlaseks massiks.  Määri šokolaadi-juustusegu koogipõhjale. Aseta kook vähemalt kolmeks tunniks külmkappi. Kasutasin 22 cm läbimõõduga koogivormi.


retsept: Merilin Siimpoeg

Comments