Õunapirukas vanillikastmega

See on siiani parim õunakook, mis ma teinud olen. Kook on üpriski magus, seega ühest tükist täitsa piisab ja tervet kooki ära vitsutada ei jaksa.  Valmistamisel ahju ei ole vaja, küll aga pliidi kasutamisest ei pääse. Järgmisel korral vähendaksin veidi suhkrukogust, aga eks see oleneb ka millistest õuntest teha. Eriti hapud õunad nõuavad ka rohkem suhkrut.

Põhi:
200 g kaeraküpsiseid
75 g sulatatud võid

Õunatäidis:
500 g õunu
125 g moosisuhkrut (kasutasin rafineerimata roosuhkrut)
0,5 laimist pressitud mahl
näputäis kaneel
näputäis kardemoni

Vanillikreem:
2 dl kohvikoort (10%)
4 munakollast
4 spl suhkrut (kasutasin rafineerimata roosuhkrut)
2 tl vanillisuhkrut
100 g võid

Purusta küpsised peeneks puruks ja sega sulavõiga. Suru segu küpsetuspaberiga vooderdatud 22 cm koogivormi põhja. Eemalda õuntelt südamik (ära koori!) ja lõika õhukesteks viiludeks. Pane õunaviilud koos suhkru ja laimimahlaga potti ning kuumuta keskmisel kuumusel umbes tund aega või seni, kuni õunaviilud on haudunud pehmeks massiks. Kuna õuntest tuleb vedelikku, siis vett eraldi juurde lisada pole vaja. Minul kulus õunte hautamiseks 35 minutit. Kõige viimasena lisa kaneel ja kardemon. Tõsta täidis küpsisepõhjale.

Vanillikreemi valmistamiseks vahusta kergelt neli esimest komponenti. Seejärel kuumuta segu vesivannil kreemi paksenemiseni (kreem peab märgatavalt paksenema, vastasel juhul ei tahene see hiljem soovitult koogil). Kreemi paksenemist pidi ootama umbes 15-20 minutit, kuid lõpuks see siiski paksenes. Tõsta pott pliidilt, lisa või ja sega, kuni see on sulanud. Lase kreemil 10 minutit jahtuda ja jaga siis koogile. Hoia kooki järgmise päevani jahedas.

Retsept: Ragne Värk

Comments