Õunaroosikook

Talviselt jahedas detsembris tuli mul isu hoopiski õunakoogi järele. Tegelikult seisis see retsept mul juba pikemat aega ootejärjekorras ja vahepeal vajus juba unustuste hõlma ja vahepeal polnud aega, kuid lõpuks sain selle siiski ära proovida. Võin öelda, et meeldib. Vanillikreem on pehme ja ei ole meeletult magus. Alguses oli nende rooside nikerdamine tõsine töö, aga pärast kahte esimest, läks nikerdamine juba libedamalt.
Põhi:
150 g metspähkleid
150 g mandleid
1 munavalge
60 g võid
2 spl suhkrut
1/4 tl soola

Vanillikreem:
6 munakollast
350 ml piima
100 g suhkrut
2 tl vanillisuhkrut
2 spl maisitärklist

Kate:
2-4 õuna
1 sidrun+ 1 külma veega pott
Kasutasin ka kaneeli ja vaarikaid.

Purusta pähklid ja mandlid peeneks puruks. Sega hulka toasoe või ja munavalge. Suru saadud segu võiga määritud koogivormi (26-28cm) põhja ja äärtesse. Küpseta koogipõhja 10 minutit 175kraadises ahjus ja jäta siis jahtuma. Mul oli 26 cm läbimõõduga vorm, aga soovitan kasutada natke väiksemat vormi.

Kreemi jaoks vahusta munakollased ja suhkur, lisa tärklis ja vanillisuhkur. Kuumuta piim keemiseni ja vala hulka munakollasesegu. Kuumuta tasasel tulel pidevalt segades kuni kreem pakseneb. Jahuta seejärel kreem.

Lõika õuntest noa või köögiviljakoorijaga peaaegu paberõhukesed viilud ja aseta need sidrunimahlaga segatud külma vette. Mina panin ligi pool potti vett ja viilutasin köögikombainiga. Kui kõik viilud on tehtud, lase potisolev vesi koos õuntega hetkeks kuumaks, nii et õunaviilud oleksid rooside vormimiseks piisavalt painduvad. Tõsta õunaviilud veest välja jahtuma. Ära hoia õunaviile kuumas vees liiga kaua, muidu lähevad moosiks!

Määri pähklipõhjale vanillikreem ja selle peale tee õunaviiludest roosid. Selle jaoks võta 4-5 viilu ja pane need pooleldi üksteise peale. Rulli need siis kokku ja tekibki roos! Säti roosid koogile täidiseks.


Allikas: Koogikontor

Comments