Apelsinikook

Retsept pärineb Marika Blossfeldi raamatust "Looduslik toit. Ehe ja tervendav". Raamatu järgi pärineb see retsept omakorda Inglismaalt. Marika on mandlijahu asemel jahvatanud mandleid ise, sest see annab koogile toreda tekstuuri ja tõstab ka mandlimaitset rohkem esile. Mina nii tubli ei olnud ning panin mandlijahu ja jahvatatud mandleid pooleks. Apelsinikoor ja apelsinimahlaga immutamine teeb koogi eriliselt mõnusaks. Pildi peal tundub kook üpriski saialaadne, kuid tegelikult on see mahlane ja mandli-apelsinimaitseline.


Vaja läheb:
6 muna
120 ml vahtrasiirupit
230 g jahvatatud mandleid (Jahvatamiseks kasuta kohviveskit. Mina panin 100 g jahvatatud mandleid ja 130 g mandlijahu)
2,5 apelsini riivitud koor
1 näpuotsatäis soola

Kaste:
3 apelsini mahl
maitse järgi vahtrasiirupit
1 kaneelipulk

  • Kuumuta ahi  175 kraadini. 
  • Eralda munakollane ja munavalge - ole ettevaatlik, et munavalgesse ei satuks tilkagi munakollast. 
  • Ühes anumas vahusta munakollased heledaks vahuks. Lisa vahtrasiirup, jahvatatud mandlid ja apelsinikoor ning sega hästi. 
  • Teises anumas vahusta munavalged kõvaks vahuks. 
  • Õrnade tõstvate liigutustega sega vahustatud munavalged munakollase segu hulka. 
  • Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud 26 cm läbimõõduga lahtikäivasse vormi. 
  • Küpseta 30-35 minutit.
Kuni kook küpseb, valmista kaste: 
  • Aja kastmeained keema ja hauta 5 minuitit. Võta tulelt, lase jahtuda ja pane külmkappi. 
  • Kui kook on valmis, võta see ahjust välja ja lase jahtuda. 
  • Torka kooki 16 auku ja nirista neisse 100 ml kastet. Ülejäänu kaste serveeri koogi kõrvale. (Mina toksisin hambaorgiga palju rohkem auke ja valasin 80 ml kastet koogile peale. Natuke ootasin, et see jõuaks imenduda ja panin koogi külmkappi. Serveerimisel tõstsin lusikaga koogitükile pisut kastet.)

Comments

  1. See kook oli ikka nii hea! Apelsinikaste sobis koogile suurepäraselt, siiamaani limpsan keelt selle järgi kui mõtlen. :)

    ReplyDelete

Post a Comment