Mascarpone-šokolaadikook

Selle koogi kohta on mul paar kummalist tähelepanekut:
  • Esiteks, on retseptis kirjas, et koogipõhja peaks küpsetama 12-15 minutit. Mul kõrbes see selle ajaga ära. Meenub, et varasemalt olen hoidnud u 6-8 min ahjus ja sellest on piisanud. Igatahes 10 minutiga oli põhi kõrbenud ja otsustasin uue põhja teha. Uut põhja ma ahju ei pannudki, panin külmkappi seniks kuni täidist tegin, hiljem valasin täidise põhjale. 
  • Teiseks, retseptile kohaselt tuleks kasutada 24 cm läbimõõduga vormi. Ma kasutasin 22 cm läbimõõduga vormi ja kook tuli üpriski õhuke. Suuremas vormis oleks see ju veel õhem. Isiklikult arvan, et teisel korral kasutaksin isegi väiksemat vormi, et kook kõrgem oleks. 
  • See on täiuslik suvekook, nagu Silja Luide videost on näha, vaata SIIT.  Teen seda kooki suvel kindlasti uuesti, kui on värskeid marju saada. Praegu leppisin külmutatud vaarikate ja mustikatega.


Põhi:
200 g Digestive küpsiseid
2 spl pruuni suhkrut
60 g võid

Täidis:
250 g mascarponet
200g valget šokolaadi
2 spl koorelikööri (nt Vana Tallinna oma)
200-300 g vaarikaid, maasikaid, kivideta kirsse, mustikaid vm värskeid marju

Põhja jaoks purusta küpsised ning sega suhkru ja sulatatud võiga. Suru segu võiga määritud lahtikäiva 24 cm läbimooduga vormi põhja ja äärtele. Küpseta ahjus 180 kraadi juures umbes 12-15 minutit, kuni põhi on kuiv. Võta vorm ahjust ja lase jahtuda.

Täidise jaoks haki šokolaad ja sulata vesivannil. Sega hulka mascarpone ja kooreliköör, vala täidis koogipõhjale, puista peale vähemalt pooled marjad ja suru neid natukene täidise sisse. Aseta vähemalt kaheks tunniks külmkappi tahenema. Lõika viiludeks ja naudi koos ülejäänud marjadega.

Comments