Vastlakuklid

Tahtsin ka need müstilised kuklid järgi proovida ja ei olnudki nende valmistamine nii keeruline. Kasutasin Olga Kaju retsepti. Mul on kujunenud välja teatud tegijad, kelle retsepte ma tahan proovida, enamasti on siis ka õnnestumine garanteeritud. Ju nende käekiri on mulle aktsepteeritav ja siis on ka tulemuse saamine tõenäolisem.

15 kukli jaoks:
3 dl keefirit
100 g võid
25 g pärmi
0,5 tl soola
3 sl suhkrut
7-8 dl jahu
Kardemoni (natukene soovi korral)
Määrimiseks – 1 munakollane

Kuna mul nii palju kukleid vaja polnud, siis jagasin kogused kaheks ja tulemuseks sain kuus kuklit. 

Sulata või ja jäta ootele.

Pane keefir potti ning soojenda tasasel tulel, kuni keefir on käesoe. Sega suures kausis pärm suhkruga. Lisa käesoe keefir. Seejärel lisa pool jahukogusest ja sool. Nüüd lisa jahtunud või ja seejärel jätka jahu lisamist järk-järgult. Pärmitainast tasub alati pikalt ja korralikult sõtkuda, kuni tainas lööb kätest ja kausist lahti. Valmis tainas kata rätikuga ja pane sooja kohta u 45 minutiks kerkima.

Nüüd vormi kuklid. Selleks murra natuke tainast, nii muna suurune tükk ja pane jahusele lauale. Pane peopesa kukli peale ja tee kukli kohal väikeseid tugevaid ringe, samal ajal kuklit kergelt surudes (Olga on oma retsepti juures jaganud ka videot, kuidas see kuklite voolimine täpsemalt käib).

                               

Valmis kukkel aseta võiga määritud ahjuplaadile ja lase veel 10-15 minutit kerkida. Määri kuklid pealt munakollasega ja küpseta 200-220 kraadises ahjus 12-15 minutit, kuni kuklid muutuvad kaunilt kuldseks.

Lase köögirätiku all täielikult jahtuda ja seejärel lõika kuklitelt tükk pealt ära, täida moosi ja vahukoorega ja pane äralõigatud tükike õrnalt peale.

Comments