Rabarberikattega toorjuustukook


Põhi:
85 g võid
2,5 dl nisu- või riisijahu (kasutasin viimast)
3 spl suhkrut (Mina panin rafineerimata roosuhkrut.)
1 muna
noaotsatäis soola

Täidis:
400 g toorjuustu (nt Philadelphia)
300 g vaniljemaitselist kohupiimapastat
3 suurt muna
100 g hapukoort
100 g kondenspiima
0,5 dl suhkrut (Mina panin 2 spl ja rafineerimata suhkrut)
1 tl vanilje ekstrakti (soovi korral)

Kate:
300-400 g rabarberit
1 dl suhkrut
peotäis mandlilaaste (Mul kulus ikka mitu peotäit)
1 tl kaneeli


Kõigepealt valmista ette kate. Tükelda rabarber (võid kasutada ka köögikombaini), sega suhkruga ja jäta sõelale nõrguma. Aseta sõel kausi kohale ja jäta väljavalgunud vedelik alles. Rabarberitest väljavalgunud magusat vedelikku võid 1-2 spl rummiga pliidil natukene keeta ja  saadud siirupi koogi kõrvale serveerida. Mina seda vedelikku ei säilitanud.


Põhja valmistamine
Pane jahu, suhkur ja sool köögikombaini, lisa külmad võitükid ning töötle puruks. Lisa muna ja töötle ühtlaseks. Võid taigna teha ka noaga hakkides v kätega sõtkudes. Suru taigen ettevalmistatud 24 cm läbimõõduga koogivormi põhja ja äärtele (u 2 cm kõrguselt) ja pane 10 minutiks sügavkülma. Seejärel torka taigen kahvliga tihedalt läbi ja küpseta 200 kraadi juures 10 minutit.
Võta ahjust välja ja jäta ootele.

Täidise valmistamine
Sega toasoe toorjuust kondenspiima ja suhkruga vispli abil ühtlaseks, sega hulka hapukoor ja kohupiimapasta, lisa munad ja vispelda ühtlaseks. Soovi korral lisa ka vanilje ekstrakti. Vala täidis eelküpsetatud põhjale ja küpseta 160 kraadi juures 30 minutit.

Võta kook ahjust, pane peale nõrutatud rabarberitükid, raputa nendele kaneeli, puista peale mandlilaastud ning küpseta veel u 1 h. Keera ahi kinni ja jäta kook kuuma ahju seisma. Ava ahjuuks u poole tunni pärast ja lase koogil ahjus edasi jahtuda. Kui vorm  ei ole enam soe, siis pane see külma ja lase (üleöö) seista.


Retsept: Silja Luide

Comments