"Hapupiima" kook õunte ja rosinatega

Sügisel on kombeks teha õunakooki, aga et oma tervist austada tegin paleo versioonis kooki, mille retsepti leiab Ragne Värgi patuvabade magustoitude raamatust. Sügise "must be" õunakook valmib isegi siis, kui oma õunu eriti ei olegi. Saab poeõuntega ka hakkama.


Tegemist ei ole õnneks päris hapupiimaga, vaid kookospiimaga, mis on segatud õunaäädikaga. Tulemuseks ongi hapupiimasarnase maitsega mass. Minu meelest on rosinad natuke imelik komponent koogis, aga mul olid ka vaid suured tumedad rosinad kodus, äkki väikeste heledate rosinatega oleks tulemus vähem kummalisem. Kook on mõnus mahlane ja meenutab kodust vanaema kooki. Hea amps sidrunitee kõrvale!


150 g kookospiimast erladunud paksemat kookospiimamassi
2 spl õunaäädikat
50 g toasooja võid
50 g pehmet mett
1 muna
200 g India pähkleid
1 tl küpsetuspulbrit
100 g rosinaid
250 g õunatülkke (puhastatud ja kooritud)
0,5-1 tl kaneeli ja kardemoni


Sega kookospiim ja õunaäädikas omavahel. Sega toasoe või ja mesi, lisa vahustades juurde muna ja kookospiimasegu. Jahvata kohviveskis või köögikombainis India pähklid jahuks, sega küpsetuspulbriga ning lisa koos rosinatega kookospiimasegusse. Vala segu kandilisse vormi (18x25 cm). Koori ja tükelda õunad, sega õunatükid kaneeli ja kardemoniga ning laota koogile. Küpseta 175 kraadises ahjus 50 minutit kuni tund ja jäta kook seejärel avatud uksega ahju veidikeseks järelküpsema.


Comments