Vegan piparkoogid

Proovisin ka Palja Porgandi piparkoogitaina ära, küll aga ma eriti vaimustuses ei ole. Minu jaoks on selles tainas liiga vähe piparkoogimaitset ja tekstuurilt ei ole see ka piparkook. Lisaks tundub mulle, et datlimaitse käib täiega üle. Ilmselt on see maitse asi, kellele meeldib ja kellele mitte. Kes on aga gluteenitalumatu või on otsustanud suhkrust loobuda, siis on see retsept päris hea asendus.

Küll aga gluteenivabad piparkoogid, mida tegin aasta tagasi, meeldisid mulle palju rohkem. Retsept on SIIN.

Vegan piparkookide jaoks läheb vaja:

300 g kivideta datleid
150 g indiapähklivõid*
2½ spl kookosjahu
2 spl magustamata toorkakaopulbrit
1 spl vanilliekstrakti
1 tl piparkoogivürtsi
¾ tl kaneeli
¾ tl ingveripulbrit
½ tl mandliekstrakti
noaotsatäis Himaalaja soola
  • Pane datlid keeduvette likku.
  • Sega suuremas kausis kokku kõik kuivained.
  • Seejärel purusta pehmeks leotatud datlid ühtlaseks pastaks ning lisa kaussi koos ülejäänud koostisainetega.
  • Sega hoolikalt, kuni moodustub ühtlane taignapall.
  • Kileta ning jäta üleöö külma seisma.
  • Järgmisel päeval valmista sellest piparkooke nii nagu piparkooke ikka!
  • Tee laud, taignarull ja taigna pind (kookos)jahuseks.
  • Rulli taigen õhemaks (u 2 cm paksuseks - selle taignaga maitsevad paksemad piparkoogid paremini), vorme kasutades tee oma lemmikud piparkoogikujukesed ning pista 175-kraadisesse ahju u 15-20 minutiks
Retsept pärineb Palja Porgandi blogist



*Indiapähklivõid saab ka ise teha. Paljas porgand õpetab nii:

Võta:
500 g india pähkleid
*kuni 3 spl kookosõli, sulatatult

Lisa kõik koostisained köögikombaini ja blenderda, kuni pähklipudi hakkab seintele kleepuma.
Kraabi seda spaatliga keskele kokku ja jätka blenderdamist, kuni tekib ühtlane ja kreemjas pähklivõi.
Säilita pähklivõid suletud purgis.

Mina leotasin enne pähkleid vees umbes 20-30 minutit.

Kui sa nii palju pähklivõid ei soovi, siis võta 150 g India pähkleid ja 1 spl kookosrasva ja blenderda ära.  Sellise kogusega tegin mina piparkoogitainast.

Comments